Allmänt
Utbildningen omfattar ett antal moment som skall klaras för de olika behörigheterna och avslutas med praktisk och teoretisk examination. En hel flygdag brukar ge två till tre flygpass. Ibland gör väder eller andra omständigheter att det bara blir flygning under en begränsad del av dagen (vi lägger stor vikt vid att flygningen bedrivs under säkra former). En förmiddag, eftermiddag, kväll eller på annat sätt förkortad flygdag motsvarar oftast ett till två flygpass.
OBS: Utbildning bedrivs inte i klubbens egen regi. Skånes Drakflygklubb hänvisar elever till lämpliga instruktörer.
Grundutbildning
Under grundkursen står instruktören för all utrustning, teorimaterial, samt medlemskap i Skånes Drakflygklubb. Det enda du behöver är oömma kläder som är lätta att röra sig i och bra skor. Praktiken innefattar minst 6 flygpass vilka genomförs med lättflugna skolvingar som du, liksom övrig utrustning, lånar under kursen. Träning på starter, svängar, landning och flygning i backe.
Teorin omfattar aerodynamik, meteorologi, materialkunskap och flygsäkerhet. Elever skriver prov för elevlicens med behörighet för backglidning.
Målet under grundutbildningen är backglidningsbehörighet på din elevlicens. Med den får man starta och landa på egen hand i skolbacken och kan börja skaffa sig en egen utrustning. Har du ingen utrustning har instruktören/skolan även mellanstadievingar som man kan hyra och flyga in sig på efter slutet av kursen. Om du skaffar dig en utrustning direkt efter utbildningen hjälper vi dig med inflygning på denna.
Kursdagarna kan börja på morgonen eller på eftermiddagen och håller på tills eleverna inte orkar längre. Vanliga platser för grundkurs är Hammarsbackar (mellan Nybrostrand och Kåseberga) och Vitemölla (strax norr om Kivik).
Vid skolning på Hammar funkar det bäst med svag SV vind på 1 – 4 m/sek.
Vid skolning på Vitemölla funkar det bäst med svag O vind på 1 – 4 m/sek.
Tänk på att grundutbildningen är bara början. Efter grundkursen får eleverna bara starta och landa i skolbacken alltså, inte hålla sig uppe i luften genom att plocka lyft och inte komma över startkantens höjd.
OBS: elever skaffar egen utrustning i samråd med en instruktör. Kolla även på Hängflygförbundets webbsida.
Vidareutbildning
Påbyggnadsutbildning i Franska Alperna en två veckors resa till Södra Frankrike i juli. För elever som har gått grundkurs och vill fortsätta med höjdflygbehörighet, komma igång med deras flygning och uppleva hur det är på riktigt. Även rutinerade piloter som är sugna på bättre flygning, högre molnbas, trevligare väder, godare mat och framförallt daglig verksamhet skall följa med i juli!!!
Frankrikeresan utgår från det klassiska flygstället Chindrieux i Frankrike. Där har man en fin rampstart med termiskt hang längs en lång bergsrygg. Beroende på väder, tidigare erfarenhet och kompetens finns det en rad flygställen i trakten som kan vara aktuella. I slutet på veckan fortsätter gruppen söderut till Provence. Även här finns en rad bra flygställen för piloter och elever på olika nivåer. De fina flygförhållandena på de platser man åker till kan glädja alla oavsett nivå och tidigare erfarenheter.